ltk info viber kontakt

Svježe vijesti:

REZIME SDP-a - Željko Komšić? Nije tu! Zlatko Lagumdžija? Nije tu! Infrastruktura? Tu! Poluzatvorene liste? Tu! Denis Bećirović?


Željko Komšić? Nije tu! Zlatko Lagumdžija? Nije tu! Infrastruktura? Tu! Poluzatvorene liste? Tu! Denis Bećirović? Prihvatio! Prozivanje u SDP BiH završeno, stvoreni svi preduslovi za izbornu kampanju 2018. Visokopozicionirani sarajevski funkcioneri prezadovoljni. Članovi nestrpljivi, budući da im je pred očima do tada neviđena idilična bajka. Da predsjednik Glavnog odbora ne izjavi da će pojesti glasačku kutiju, kampanja bi dobila epitet "perfektna", naravno ako je perfekcija "u špicu" kampanje ispijanje kafa po sarajevskim tržnim centrima, obilazak turističkih destinacija, takmičenje ko ima ljepše i skuplje odijelo...

Zbog "mira u kući", članovi zaboraviše gaf Saleta Magazinovića, ali ga ne uspjedoše odbraniti od opravdanog udara javnosti. 

Afera "glasačka kutija" se nije ni stišala, a SDP-ov generalni sekretar, vječiti student, odluči da odglumi Supermena skačući po sarajevskim zgradama. Nakon te dvije blamaže mogao se naslutiti rezultat Partije u Sarajevu. 7. oktobar - izbori. Sarajevski kanton: buđenje oko 10 sati, kafe, tržni centri, kravate, lakirane cipele. Tuzlanski kanton: buđenje u 5 sati, sendvič u rukama, teren pokriven stotinama aktivista.  Izborna noć. Sarajevski kanton: četvrta partija (4 zastupnika). 

Tuzlanski kanton: prva partija (10 zastupnika). Politički direktor SDP-a: "Nećemo u vlast s nacionalnim strankama". Možda se ono s glasačkom kutijom može okarakterisati kao gaf, skakanje po zgradama kao odsutnost odgoja, ali ova izjava je već zabrinjavajuća. To je prvi indikator raštimanog orkestra u kojem se ne poštuje hijerarhija, gdje desna ruka "izlijeće" u javnost prije glave. 

Zahvaljujući Tuzlanskom kantonu (oko 50.000 glasova), SDP posta poželjan koalicioni partner svim političkim subjektima. Međutim, "sarajevska elita" ostavi SDP u opoziciji, uz izuzetak Sarajevskog kantona u kojem zagrljeni s Konakovićem (dojučerašnjim kadrom SDA) sjedoše u udobne fotelje.  Kasnije će se pokazati da je cjelokupan postizborni period bio podređen jednom cilju - produženje partijskog režima za još četiri godine.  Osvanuo je, ispostavit će se, kontroverzni izborni dan. Nikšić je prije toga "očistio put" izbacivanjem osmero uglednih članova. 

Prvi do Nikšića u izbornom štabu našao se tuzlanski dvojac pisac-profesor historičar, izdavši matičnu organizaciju, a sve zarad ličnih interesa. Historičarev interes se zove zamjenik predsjednika SDP BiH, a piščev biti protiv Bijedića, inače predsjednika najjače SDP-ove organizacije u BiH. Uklopio se tuzlanski dvojac u Mešin čuveni citat: "Čovjek je sličan vodi - nema svog oblika, prilagođava se sudu u koji je naspu".  U međuvremenu je izdajnički tabor pojačan kalesijskim vječnim skupštinskim zastupnikom, koji je, Bog zna po koji put, školsku klupu zamijenio skupštinskom foteljom. 

S druge strane, Kantonalni odbor SDP  Tuzla, vođen, također, Mešinim citatom "Čovjek postaje slobodan svojom odlukom, otporom i nepristajanjem" odlučno je stao uz Edina Delića, aktuelnog načelnika Općine Lukavac, koji je u tri navrata pobjeđivao SDA. Uz Edina je stala i armija aktivista širom BiH. Kada se pogledaju rezultati unutarpartijskih izbora, sve se može svesti na jednu riječ - lakrdija.  U Bratuncu napadnut Delićev posmatrač, a rezultat je 547 glasova za Nikšića. To je isti onaj Bratunac u kojem je SDP prije sedam mjeseci osvojio mršavih 97 glasova. U Kalesiji vječiti skupštinski zastupnik je "sposoban" da izvede 97% birača, a prije sedam mjeseci jedva je izveo 24%. Uz niz drugih nepravilnosti to je bilo dovoljno da Nikšić proglasi izbornu pobjedu, a za živo čudo, nije s kompenzacijske liste. Tačnije, poruči Neka da je pobijedio SDP. 

Da li je pobijedio SDP, vidjet ćemo u oktobru naredne godine.  Kada je Tuzlanski kanton u pitanju, pobijedili su moral i jedinstvo. Vođeni moralnim normama, došlo se do jedinstva koje je rezultiralo pobjedom u deset općina TK. To su iste one općine u kojima je Nikšić dočekivan kao pravi lider, a sad je kažnjen, baš kao što ga je kaznila i Srebrenica zbog Hakije Meholjića.  Poražavajuće je da novi-stari predsjednik nastavlja priču o tzv. bh bloku, i dalje ostavljajući SDP kao privjesak Naše stranke. 

Ne spomenu Neka gubitnike. Gubitnici su članovi SDP-a koje  SDA diskriminirajućom i nepotističkom politikom tretira kao građane drugog reda, a koji su jedini spas vidjeli u SDP-u, koji im je trebao osigurati jedno od osnovnih ljudskih prava - pravo na rad. S obzirom da je Centrala SDP BiH na dan izbora otvorena tek u 9:30 sati (trebala u 6 sati), dobili smo odgovor u kojem "grmu leži zec" pa SDP gubi svake izbore - baš kao i zec, leže i Sarajlije dok politički protivnici odrađuju posao na buralištima. Svaki ozbiljan političar bi dobro razmislio o daljnjem vođenju ovako "razvaljene" Partije. 

U kantonu od skoro pola miliona stanovnika izvesti mršavih 2.000 članova, i time se ponositi, ravno je ludilu.  Ukoliko saberemo rezultate u sredinama u kojima je Nikšić pobijedio, dolazimo do zaključka da bi Partija jedva prešla izborni prag. Kada se sve sabere i oduzme, dolazi se do neizbježnih i bolnih činjenica: Nikšić će i dalje s kompenzacijskih listi dolaziti na državni budžet, Irfanu i Saši (nemaju minut radnog staža u struci) SDP će ostati jedini poslodavac, Mašić će i dalje voditi organizaciju koja u polumilionskom kantonu jedva skupi 20.000 glasova. 

Članovi? Članovima jedino ostaje nada. Narod? Narod će i dalje zbijati šale o traktorima i kosilicama. Elem nejse...

NAJČITANIJI TEKSTOVI